Jenisejfloden från Norilsk till Krasnojarsk, Abakan och Tuva

Tidpunkt: månadsskiftet juni-juli 2015

 

Dag 1: Från Helsingfors via Moskva till Norilsk

Vi träffas på Vanda flygfält.

Flyget till Moskva avgår

Ankomst till Moskva. Transfer till Domodedovo flygplatsen

Flyget till Norilsk avgår (Exakta tider meddelas i ett senare skede)

 

Dag 2: i Norilsk

Ankomst till Norilsk

Vi åker till vårt centralt belägna hotell och checkar in.

Efter frukost har och akl vi möjlighet att vila oss och aklimatisera oss till den nya tiden.

Efter lunch bekantar vi oss med staden Norilsk, dess sovjetiska historia och industriella nutid. Vi besöker minnesmärket Norilsk Golgata och bekantar oss med museet över stadens utveckling.

Dag 3: i Dudinka

Efter frukost åker vi till staden Dudinka, som ligger långt bortom polarcirkeln har tack vare sin hamn blivit till ett slags fönster mot världen. Vi besöker det regionala etnografiska museet och ser hur man tillreder läder, lagar juveler och spelar på lokala instrument. Under stadsrundturen ser vi bron som är tillägnad alla de som suttit fängslade i Sibiriens koncentrationsläger.

12.00 Det är dags att borda vår flodbåt  “Alexander Matrossov”.

Vi bor i första klass hytter (dubbel eller enkel hytt). Hytterna är utrustade med  två soffor, en garderob och tvättfat.

Lunch och middag serveras ombord på skeppet. Vi gör en rundtur på båten och får även hälsa på kaptenen.

 

Dag 4: Igarka och Turuhansk

01:30-02:00 Ett nattligt uppehåll i staden Igarka, som ärär byggd på permafrost (ständig tjäle) mark. Vi gör en promenad i Igarka och njuter av den ljusa polarnatten.

09.00 Frukost

På morgonen korsar vi Polarcirkeln (Kureyka floden).

10.30-11.00 Uppehåll i byn Kureyka

12.00-12.30 Uppehåll i byn Goroshiha

13.00 Lunch ombord

Möjlighet att delta i olika aktiveiteter ombord

18.30-19.00 Uppehåll i staden Tutukhansk, som vi det ställe där den Nedre Tunguska floden flyter ut i Jenisej. Staden är uppkallad efter det Tungus folkslag som bodde där (kallas också för evenker). I staden bor ca. 4800 människor. Man lever på fiske, olja och gas. Det finns en flodhamn, flygplats och förutom den heliga Treenighetskyrkan (slutet av 1700-talet-början av 1800-talet) har staden ett museum över revolutionisterna Jakov Sverdlov och Suren Spandarian.

19.30 Middag ombord

22.30-23.00 Uppehåll i byn Kostino

 

Dag 5: Från Vereshagino till Bahta

05.30-06.00 Uppehåll i byn Vereshagino

07.30-08.00 Uppehåll i byn Surgutikha

08.30 Frukost ombord

13.00 Lunch ombord

14.00-15.00 Uppehåll i byn Verhneimbatskoe

17.30-18.00 Uppehåll i byn Chulkovo

19.00 Middag ombord

20.00-20.30 Uppehåll i byn Bahta

 

Dag 6: Vorogovo och Yartsevo.

03.30-04.00 Uppehåll i byn Bor

Här ser vi också den tredje bifloden till Jenisej - Podkamennaya Tunguska. Floden som är 1865 km lång är mycket vild. Podkamennaua betyder ”under stenar” för floden rinner genom jättelika klippor. Efter ca 40 km börjar det legendära smala Osinovskaya passet. Det är omöjligt för två fartyg att mötas här. Ca 30 meter från fartyget kan vi se ön “Monastyrsky”, som är förbunden med många legender och mysterier från svunna tider, sedan ser vi klippön Korablik (det lilla Fartyget) och Barochka.

09.00 Frukost ombord

10.30-11.00 Uppehåll i byn Vorogovo, som grundades för över 350 år sedan. Idag bor det ca 2000 människor här. Invånarna håller en liten marknad med lokala souvenirer och hantverk.

13.00 Lunch ombord

17.30-18.00 Uppehåll i byn Jartsevo mellan bifloderna Kas och Sym. Här ordnar lokalbefolkningen också en liten marknad invid kajen.

19.00 Middag ombord

 

Dag 7: ankomst till Jenisejsk

Frukost

11:30 Fartyget anländer till Jenisejsk “fader till alla städer i Sibirien”

Efter lunch blir det stadsrundtur i Jenisejsk.

Många dekabrister deporterades till Jenisejsk. Staden kallas för ett friluftsmuseum på grund av sina många minnesmärken. Man räknar med 94 arkitektoniska minnesmärken. Kronan på dem alla är Uspenkij katedralen. Vi åker även ut till Monastyrskoe sjön (”Klostersjön”), som ligger mitt inne i en tallskog med ett litet kapell vid stranden. Ett utmärkt ställe för att ta sig ett dopp.

Ankomst till campingområdet ”Jaktstugorna”, där vi checkar in. Middag och fritid.

 

Dag 8. Från Jenisejsk till Krasnojarsk

Efter frukost åker vi till staden Lesosibirsk och ser det ställe där Jenisej och Angara flyter samman. På ön Karaulnij njuter vi av en picknick. Efteråt åker vi till Krasnojarsk där vi checkar in på Amaks hotellet. Middag på hotellet

 

Dag 9: i Krasnoyarsk

Efter frukost blir det stadsrundtur i Krasnojarsk

Vi besöker bland annat monumentet över Andrej Dubenski, grundaren av Krasnojarsk, Karaulnaja kullen med Paraskeva Pjatnitsa kapellet (1855). Under rundturen ser du även de övriga kyrkorna i staden, Mira avenyn, dramateatern, opera och baletthuset och naturligtvis vackra vyer över Jenisej floden. Vi glömmer inte heller att köpa souvenirer.

12.00 Lunch

13.00 Efter lunch åker vi ut till nationalparken Stolby med dess magnifika klippformationer.

Inationalparken Stolby är områdets hjärta, lungor och själ. Som tur är behöver vi inte vandra de 7 km upp till den första ”Stolben”, utan vi skjutsas bekvämt upp av vår chaufför.

Efter utflykten kan du endera övernatta i Krasnojarsk och nästa dag ta flyget via Moskva till Helsingfors eller förlänga resan med några dagar i Abakan och Tuva-republiken.

19.15 Nattåg nr 124 till  Abakan. Vi njuter av ett litet kvällsmål i våra tåghytter

 

Dag 10: Södra Sibirien

06.35 Ankomst till Abakan. 

Vi äter frukost på ett cafe och åker därefter över Sajanbergen till Tuva-republiken. På vägen stannar vi på de vackraste ställena och fotograferar. Vi besöker också den sagolika etnografiska byn Shushenskoe, som för oss tillbaka I tiden tiden till en sibirisk by på 1800- och 1900-talet.

Museets historia är också förbundet med namnet Vladimir Lenin, som levde här I exil mellan åren 1897-1900. Byn ligger vid floden Shush, inte långt från det ställe där den rinner ut I Jenisej. I den 7 hektar stora byn finns det otaliga intressanta byggnader: Bondgårdar, en affär, ett fängelse, en krog … ca 200 byggnader byggda I trä. Många gäster kommer hit för att bekanta sig med livet och traditionerna I en sibirisk by.

Efter lunch fortsätter vi vår resa mot Tuva (430 km) och korsar de västra Sajanbergen. Om du nogrannt tittar på Sajanbergets skiftningar, kommer du att upptäcka den sovande Sajankrigaren, härskaren över området. Enligt legenden somnade en dag den khaksiska krigaren Sajan här och kan än idag ses liggande på ryggen med armarna korsade över bröstet.

På kvällen anländer vi till Tuva. Genast när bussen korsar gränsen mellan Krasnojarsk området och Tuva kommer du att märka en förändring I naturen. Det är som om du skulle ha kommit till en annan planet och en annan tid. Över 100 km långa stäpper och klippiga berg och knappt någon civilisation alls – det är Tuva! Vi stannar I närheten av staden Kyzyl och övernattar I bekvämt inredda jurtor.

 

Dag 11: Jenisej och Tuva

Frukost i vårt jurtaläger. Den här dagen är säkerligen en av höjdpunterna under resan. Vi besöker nämligen det ställe där Biy-Khem (Stora Jenisej) och Ka-Khem (Lilla Jenisej) förenas till en stor och mäktig flod.

Vi äter lunch på en restaurang och besöker sedan Tuva regionens museum och utställningen över Skyterguldet, men även andra arkeologiska fynd från olika epoker. Vi besöker också lokala hantverkare som berättar för oss hur man gör shamantrummor, kärl och smycken.

När vi återvänder till vårt jurtaläger får vi njuta av en  middag med  typiska Tuva-specialiteter. På kvällen får vi också se en shamanisk kamlanie föreställning. Kamlanie  är en magisk kommunikation mellan shamaner och andar. Under ritualen dansar shamanerna runt eld, sjunger och slår på trummor. Shamanerna berättar också om sina traditioner, ritualer och andliga gåvor. Efteråt har du möjlighet att rådfråga shamanerna om din framtid och hälsa och medverka I en rengörande ritual.

 

Dag 12 :Södra Sibirien via Minusinsk till Abakan 

Efter en tidig frukost åker vi tillbaka till Abakan. På vägen besöker vi en familj i byn Tanzybey, där vi får smaka på lokala sibiriska maträtter. Efter lunchen besöker vi gamla stadsdelen i Minusinsk.

Under rundturen ser du den lokala Frälsarkyrkan och gamla köpmanshus. Vi besöker också den lokala marknaden som är berömd för sina Minusinsk tomater. Man började odla tomater i Minussinsk under förra århundradet. Många odlare använder fortfarande tomatfrön som de fått av sina morföräldrar. Här fick man år 2010 skörda världens största tomat, som planterats av en människa. Den vägde hela 2 kg!

På kvällen anländer vi till Abakan, checkar in på hotell Abakan. Vi gör en kort rundtur i stan förrän det är dags för den sista gemensamma middagen.

 

Dag 13: Hem ljuva hem...

Efter frukost åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka västerut, via Moskva till Helsingfors.

 

Pris: 3290,- för hela resan, 1790,- om du väljer att flyga hem efter flodkryssningen

I priset ingår:

- flyg Helsingfors – Moskva- Norilsk, Krasnojarsk/Abakan – Moskva-Helsingfors

- visum till Ryssland

- fartygskryssning som beskrivet i programmet, övernattning i dubbel eller enkel hytt

  (toalett i korridoren)

- tåg Krasnojarsk – Abakan i 4-personers kupe.

- busstransporter som beskrivet i reseprogrammet

- övernattningar som beskrivet i programmet

- kulturprogram som beskrivet i reseprogrammet

- helpension dag 2 – 12, måltider under flygresorna

- svensk reseledare under hela resan

Låter det intressant?

Kittlar det till i maggropen när du läser programmet?

Är det något du alltid drömt om att göra?

Tveka inte, utan kontakta mig för mera information och anmälan!

Observera att den här unika resan inte har fler än 12 platser!

Gunilla Kleis, tel: 040-6810080 och e-mail: [email protected]